Od 16-18.10.2015. u belgijskom gradu Leuvenu (sjetite se Stella Artois!!) održan je seminar za novoizabrane predsjednice samostalnih klubova iz Albanije, Armenije, Bosne i Hercegovine, Bugarskea, Cipra, Estonije, Gruzije, Hrvatske, Kosova, Latvije, Litve, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Poljske, Rumunjske, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španjolske i Ukrajine.  Trenerice su bile  predsjednica SI/E (2013-2015) Ulla Madsen, prva dopredsjednica SI/E (2013-2015) Tonny Filedt Kok, rizničarka Anne-Marie Hendrickx (2013-2017), glavna tajnica (2013-2015) Birthe Sonne-Schmidt, predsjednica Odbora za proširenja klubova (2013-2015) Maria Luisa Frosio, (2015_2017) predsjednica Odbora za proširenje klubova Gerda Rosiers (2015-2017). i dopredsjednica SI/E (2015-2017) Anna Wszelaczynska.


Teme seminara su bile:  kako voditi soroptimistički klub?,

Kako se umrežiti?,
Kakav mora biti sastav upravnog odbora?,
Kakva mora biti unutarnja a kakva vanjska komunikacija?,
Kako unaprijediti vidljivost kluba?,
Kako financijski  upravljati klubom a  kako projektima?,
Što učiniti da bi se osnovao novi klub a što učiniti da bi opstao stari?,
Kako upravljati sukobima  ako se pojave?,
Kako pravilno sastaviti godišnja izvješća?,
Kako mkoristiti stranice SI/E?,
Što su to program focus reporti ?.

Osim sudjelovanja na  zajedničkim predavanjimaa, učesnice seminara su bile podijeljene u radne grupe u kojima su na neku od zadanih tema davale svoje konstruktivne prijedloge i primjere dobre prakse.
Drugog dana seminara organiziran je razgled grada u večernjim satima, zajednička večera i druženje u  staroj pivnici gdje se proizvodi poznato pivo Stella Artois.

Leuven je glavni grad  pokrajine Flamanski Barbant u srednjoj Belgiji. Grad ima oko 1000,000 stanovnika  i oko 50.000. studenata Poznat je po najstarijem katoličkom sveučilištu ,  osnovanom 1426. koje djeluje i danas. Prekrasna gradska većnica je iz doba renesanse.
Poznat je po kemijskoj industriji, ali prvenstveno po proizvodnji pive.
Grad je poznat i po tome što ga je na samom početku prvog svjetskog rata njemačka carska vojska 1914. namjerno uništila, uključujući i knjižnicu u kojoj je spaljeno oko 230.000. primjeraka neprocenjivih povijesnih dokumenata, kao dio politike zastrašivanja civilnog stanovništva i lomljenja belgijskog otpora.
Zagrebačke klubove su predstavljale Nataša Pogrmilić Klub Centar i Ružica Kovačević Klub Zagreb.

Slike sa seminara:

Trenerice:

         

Ulla Madsen                  Anne-Marie Hendrickx      Maria Luisa Frosio           Tonny Filedt Kok

    

Gerda Rosiers                Birthe Sonne-Schmidt,     Anna Wszelaczynska