PEACE DOLLS PROJEECT

Paricipation in the Peace Doll Project for the benefit of Thailand's earthquke victims 2004/2005

Prihod od projekta namijenjen je žrtvama tsunamija.

Projekt „Dolls for Peace /“Les poupées de la paix“,  je za vrijeme svog predsjedničkog mandata 2003-2005 pokrenula Haidrun Konrad, predsjednica SI  Europe. On je bio dio većeg projekta zvanog „Žene graditeljice mira“ u koji spada i poznati Maraton mira u Kigaliju / Ruanda 2005. godine, organiziran 11 godina nakon genocida. Heidrun Konrad je osmilila i  Povelju mira SI Europe koji je potpislo više od 2.000 građana, Na kraju svog mandata je organizirala mirovni kongres u Beču  na kojem je sudjelovalo više od 1.400 osoba.

U projektu su sudjelovale članice : Miroslava Margetić, Marina Šegvić, Mira Hercigonja Szekeres,  Kristina Kresonja, Anđa Raič, Branka Zovko Cihlar, Ružica Kovačević, Mia Pervan, Lasta Pavić Orešković, Višnja Bedenko.

 


Svim soroptimističkim klubovima diljem Europe, a kasnije i svijeta poslani su krojevi za lutke od pamučnog materijala, visine 30 do 35 cm, koje su se morale ručno puniti vatom , a zatim oslikati i odjenuti. Ideja je bila da se u kampanju oslikavanja lutkica uključe poznate osobe,slikari, pisci, glazbenici,  glumci, modni dizajneri. .. Bilo je predloženo da se na poleđinu lutkica napišu i poruke mira, te da svaka od njih u ruci drži golubicu.  U projekt su bila uključena i školska djeca  koja su također oslikavala lutke. Zajednički rad na lutkama potakao je među djecom  rasprave o prijateljstvu, toleranciji, međusobno poštovanju i osjećaju  zajedništva, važnim  temama u ovim nesigurnim vremenima. Nakon završetka akcije u kojoj je napravljeno više od 1000 lutkica rađene su aukcije na kojima su se prikupljala sredstva. Sakupljena sredstva donirana su djeca žrtvama pokolja u Beslanu u Osetiji i žrtvama tsunamija koji je pogodio južnu Indiju i zemlje jugoistočne Azije. Projekt je imao veliku medijsku podršku pa su 2 lutkice bile poklonjene Kofi Ananu, predsjedniku Ujedinjenih nacija.
Naš se Klub uključio u projekt i napravljeno je više od 60 lutaka. Lutke su sašile članice kluba i članice udruge Trobojnica Tkanica iz Dragalića, a oslikale su ih i obukle članice Kluba, školska djeca iz Dragalića, djeca polaznici likovnih radionica Centra za kulturu i obrazovanje „Zagreb“. Lutke su poslane na aukciju u Beč i Apeldoorn (Nizozemska) gdje su i prodane. U projekt se uključila i poznata zagrebačka umjetnica Tihana Ostreš, koja je napravila lutku  koju smo nazvale Matilda Horvat i koja je postala maskota našeg kluba.