TKO SU SOROPTIMISTICE?

"Mi smo svjetska udruga zaposlenih žena koje dobrotvornim projektima unapređuju ljudska prava i položaj žena"

MI SMO GLOBALNI GLAS ZA ŽENE


KAKO DJELUJU I ŠTO RADE?

Svake godine, Soroptimistice osmišljavaju, financiraju i provode tisuće projekata koji pomažu ženama i djevojkama u njihovim sredinama. Koliko se potrebe žena diljem svijeta razlikuju toliko se i razlikuju projekti koji se provode.

više..

 

Prvi puta od postojanja  Europske federacije soroptimističkih klubova, u Zagreb se od 25.-26.05.2019. održava Sastanak guvernerki. Sadašnjoj se predsjednici SI Europe Renati Trottmann Probst svidio Zagreb nakon što je u lipnju 2017. prisustvovala proslavi 20.obljetnice našeg kluba te je predložila da slijedeći sastanak guvernerki bude u našem gradu. Više od 200 guvernerki  iz europskih i afričkih zemalja nazočiti će sastanku. Posebna gošća će biti Predsjednica Fedaracije Velike Britanije  Sue Williams.

Teme susreta će biti GODIŠNJE IZVJEŠĆE, PROŠIRENJE UNIJA, SIE FONDOVI (Akcijski fond, Fond za stipendije),  FINANCIJSKA PITANJA, IZVJEŠĆE KONTROLORA FINANCIJA,  PROGRAMI ZAGOVARANJA I MENTORIRANJAE. SIE  REGIJE ( tzv. „KIŠOBRAN“ UNIJE), E-ČLANSTVO, PORUKA IZ ISTOČNE EUROPE PRORAČUN 2019-2021,  PROMJENA INSIGNIJA, TEME BIENIUMA 2018.-.2021., DODJELA NAGRADA FOTO NATJEČAJA,  BRENDIRANJE KAMPANJE  i STRATEGIJA SIE.

NAŠA STIPENDISTICA 2019/2020

2019-2020. godine

Višnja Vukašinović

Diplomirala komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobila stipendiju Fonda Nizozemske unije za stipendiranje žena iz Istočne Europe WEFEE (Women Education Fund Eastern Europe) za profesionalnu edukaciju u filmu.

NAŠE STIPENDISTICE 2018/2019

2018-2019. godine

Ana Čižmek,

studentica glazbe (klasična gitara) aplicirala za stipendiju SIE SCHOLARSHIPS  za nastavak obrazovanja na Institutu za Muzičke znanosti 'Luigi Boccherini'  u Lucci, Italija.

2018-2019. godine

Tena Karavidović,

dipl. arheologinja , dobila stipendiju Fonda Nizozemske unije za stipendiranje žena iz Istočne Europe WEFEE (Women Education Fund Eastern Europe) za profesionalnu edukaciju i istraživački rad pri Textile Research Centre u Leidenu, Nizozemska

 NAŠE STIPENDISTICE 2017/2018

2017.-2018. godine:

Helga Korbar,
studentica glazbe dobila stipendiju Fonda Nizozemskeuniije za stipendiranje žena iz Istočne Europe WEFEE (Women Education Fund Estern Europe) za nastavak obrazovanja na Conservatorium van Amstardam.

2017.-2018. godine:

Ana Horvat,
studentica arhiekture dobila stipendiju 
SIE SCHOLARSHIPS  za nastavak obrazovanja u Ghentu, Belgija.

ACTION FUND 2018.-2019
APLICIRANJE S PROJEKTOM ZA BESKUĆNICE  " OSNAŽENA BUDUĆNOST"/" EMPOWERED FUTURE"

Za ovu Soroptimističnu godinu, klub Zagreb odlučio je pomoći grupi žena koje svakodnevno susreću s  nesigurnošću i stigmom i moraju se boriti za svoj život, kao dio beskućnićke zajednice. Za žene bez krova nad glavom, postoji nekoliko izazova: one su same i nisu zaštićene, neke od njih su samohrani roditelji i imaju problema s opskrbljivanjem svoje djece hranom i odjećom, kao i mogućnošću da ostanu bez doma. Klubu Zagreb u ovom su se projektu pridružile udruga "Dom nade" i "Martinov plašt" prva socijalna zadruga u Hrvatskoj, preko  mentorice Dubravke Jedijut Roca. Osim socio-psiholoških radionica u sklopu projekta planira se organizirati prostor za beskućnice, u kojem će moći dobiti okrijepu, gdje će se moći odmoriti, oprati svoje rublje i okupati. Članice Kluba su u sklopu projekta donirale udruzi "Dom nade" posuđe i kućanske potrepštine.

 

Predaja donacije "Domu nade", siječanj 2019.

ACTION FUND 2017.-2018.
REALIZIRAN PROGRAM "TKANJEM DO SAMOPOUZDANJA"

"Tkanjem do samopouzdanja" projekt je obrazovnog, ali i psihološkog karaktera, namijenjen mladim ženama iz Udruge Ozana, radi poboljšanje života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.
Tkanje je odabrano kao medij za razvijanje samopouzdanja i dostizanja višeg potencijala, ali kroz zabavu i učenje.
Mentorica projekta je Miroslava Margetić, učiteljica tkanja, koja u Ozani djeluje već više godina.
Terapija tkanjem prepoznata je od strane udruge kao uspješna, a na projektu smo surađivali s partnerima Gomitolo Rosa iz Italije i Međunarodnim ženskim klubom Zagreb.

PROSLAVA 20.OBLJETNICE KLUBA

Od 16.-18. lipnja 2017. Soroptimist internacional klub Zagreb proslavlja svoju 20. obljetnicu postojanja.


SLIKE S PROSLAVE OBLJETNICE

 SVEČANOST

VEČERA S UZVANICIMA

POSJET NACIOINALNOM PARKU PLITVICE

RAZGLED ZAGREBA