THE“TARA” PROJECT 2007/2008

Our cooperation with women's association Tara from Ličko Petrovo selo started in 2007. We helped Tara members display and advertise their products at exhibitions organized by the Centre for culture and education Zagreb, in the  precincts of the Public Open University and at the exhibition Women in Art, in Bari, Italy.

Sredinom 2007. započela je suradnja s Udrugom TARA iz Ličkog Petrovog sela. Kako je Lika devastirana i napuštena tijekom Domovinskog rata, cilj je Udruge omogućiti da povratnici u selo izradom i prodajom rukotvorina i izvornih suvenira u obližnjem Nacionalnom parku Plitvička jezera ostvare redovite prihode.
Nositeljica projekta: Miroslava Margetić
U projektu sudjelovale: Sandra Šesto, Andrijana Pjajčik Subotić, Ružica Kovačević i predsjdenica Udruge Tara Sonja Leka.

Kako je želja članica Udruge bila da se njihovi proizvodi prodaju i u drugim dijelovima Hrvatske, odlučili smo pomoći u promociji njihovih proizvoda, prezentirajući ih na izložbama u Centru za kulturu i obrazovanje „Zagreb“, u Pučkom otvorenom učilištu, te na velikoj izložbi „Žene u umjetnosti" u Bariju, Italija.

2008. Projekt Women in Art/suradnja s udrugom “Tara”

FEDERICO II EVENTI, udruga za međunarodnu suradnju i promociju u kulturi i promicanje ljudskih prava, od 19. do 31. srpnja 2008. organizirala je smotru Women in…Art koja je Auditorium Vallisa u staroj gradskoj jezgri Barija ispunila likovnom i primjenjenom umjetnošću, poezijom, književnošću, muzikom, plesom, filmom, predstavama i fotografijom. Isti program tijekom listopada biti će gost Centra za kulturu u Tarantu. Ova inicijativa proizlazi je iz želje da se da prostora ženskom svijetu sa ciljem prepoznavanja i priznavanja ženskog umjetničkog izražaja u svim njegovim oblicima.
SOROPTIMIST INTERNATIONAL - KLUB ZAGREB kroz ovaj je projekt organizatora prepoznao kao mogućeg partnera za predstavljanje vrijednih žena povratnica Ličkog Petrovog Sela. Okupljene od 2004. godine u UDRUZI GRAĐANA „TARA“ one, osim što čuvaju kulturno nasljeđe i njeguju tradiciju tekstilnog rukotvorstva, vode neprekidnu borbu za opstanak u svom surovom, raseljenom i ratom oštećenom kraju. Različitih su nacionalnosti i obrazovnog nivoa.
Women in…Art izvjestan je sakupljač materijala koji uspješno promiče borbu za ljudska prava i socijalni i društveni status sudionica promovirajući sve oblike izražavanja gdje glavnu i nezaobilaznu ulogu imaju sloboda misli i riječi.
Osnovno polazište projekta je uspostavljanje čvrstih poveznica među ženama mediteranskih zemalja , sa posebnim naglaskom na geografsko područje Balkanskog poluotoka, gdje osim što okupljamo i potičemo žene na aktivnu kulturnu razmjenu, dajemo prostora promociji kulturnog turizma u njihovim zemljama, stvaramo atmosferu u kojoj se plete neraskidiva mreža čijim nitima podjednako teku konkretna prisutna prirodna i kulturna bogatstva kao i ideje za gradnju novih – što je i cilj svake kulturne razmjene.
Konačno to je cilj i programa Women in…Art, zadovoljiti potrebe kulturnih razmjena i ponajviše unapređivanje čovjekovog životnog prostora poboljšanjem stanja i uvjeta u kojima žene mediteranskih zemalja žive, rade i pozicioniraju se u društvu.
U okviru manifestacije Women in…Art  izložili smo radove članica UDRUGE GRAĐANA „TARA“ i ispričali priču o njihovoj umjetnosti, umjetnosti preživljavanja. Ovime je učinjen tek prvi korak i ukazano je na jednu realnost u kojoj žive žene zemljopisno ne tako daleko smještene od jednog Barija. Na izložbi su sudjelovale i članice našeg kluba , Miroslava Margetić i Andrijana Pjajčik Subotić sa odjevnim predmetima koje je dizajnirala Andrijana a tkane materijale za njih istkala Miroslava.
U veljači 2009. žene iz Ličkog Petrovog Sela predstavljati će svoju županiju na Hrvatskom tjednu u Bariju. Settimana Croata još je jedan od projekata koje FEDERICO II EVENTI jednom godišnje donosi apulijskoj publici. Nije slučajno da je hrvatsko u njihovom programu postalo gotovo nezaobilazno. Interes za zemlju i ljude sa druge strane Jadrana izuzetan je, pogotovo kada se ukazuje na male bisere iz tradicije i kulture koji im nisu poznati iz turističkih promotivnih kataloga. U takovoj atmosferi žene iz „TARE“ sasvim sigurno imaju šansu privući pažnju i ukazati na kraj iz kojeg dolaze i što on sve nudi u vidu kulturnog i alternativnog turizma.

Posjet Udruzi "Tara" 09.12.2007.


Sa izložbe Women in Art, Bari, 19.-31-07.2008.